» Νέα / Ανακοινώσεις ΕΟΜ / Αγώνες επιλογής Εθνικών ομάδων Γυναικών
Ε.Ο.Μ.

Αγώνες επιλογής Εθνικών ομάδων Γυναικών

Tο Δ.Σ. της ΕΟΜ, ενόψει των Πανευρωπαϊκών αγώνων 2024, που θα γίνουν στη Δανία τον Ιούνιο του 2024, αποφάσισε τα εξής:

  1. Οι αγώνες επιλογής για την Εθνική ομάδα Γυναικών 2024, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων του 2024 θα γίνουν με σύστημα Ομάδων. Η ΕΟΜ (με πιθανή βοήθεια και από χορηγούς) θα καλύψει τα δικαιώματα συμμετοχής της ομάδας (entry fees ) και τα αεροπορικά εισιτήρια των αθλητριών της ομάδας. Επίσης η ΕΟΜ θα καλύψει τα δικαιώματα συμμετοχής αθλητριών της ομάδας που θα συμμετάσχουν στον αγώνα ζευγών που προηγείται αυτού των ομάδων.
  2. Σε πιθανή πρόκριση της Ελλάδας σε αγώνες παγκοσμίου πρωταθλήματος μέσω αυτής της συμμετοχής, η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί από την ίδια ομάδα.
  3. Οι αγώνες αφορούν αποκλειστικά στην επιλογή ομάδας που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων γυναικών του 2024. Η ΕΟΜ δεν δεσμεύεται για  αποστολή της ίδιας ομάδας σε ενδεχόμενη αποστολή ελληνικής ομάδας στην Ολυμπιάδα του 2024 στην Αργεντινή.
  4. Οι ομάδες που θα δηλώσουν συμμετοχή πρέπει να αποτελούνται από τρία (3) ζεύγη η κάθε μία. Κάθε ζεύγος θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρώσει το 1/3 των συνολικών συμμετοχών ώστε η ομάδα να έχει όλα τα δικαιώματα πρόκρισης.
  5. Από τις ομάδες που θα δηλώσουν συμμετοχή στους αγώνες επιλογής θα συμμετάσχουν στο τελικό στάδιο των αγώνων επιλογής τέσσερις ομάδες με κριτήριο τους βαθμούς προεθνικής  γυναικών των 4 καλύτερων αθλητριών τους σύμφωνα με την κατάταξη της 1/1/2024. Σε περίπτωση ισοβαθμίας λαμβάνονται υπόψη οι πλατινένιοι βαθμοί διάκρισης.

    Σε περίπτωση που δηλώσουν συμμετοχή περισσότερες από 4 ομάδες, για την 4η θέση  θα διεξαχθεί προκριματικός αγώνας μεταξύ των ομάδων, που βρίσκονται κάτω από την 3η θέση της προαναφερόμενης κατάταξης βάσει βαθμών προεθνικής γυναικών.

    Στον αγώνα αυτό θα υπάρχει συνδρομή συμμετοχής για τις ομάδες που βρίσκονται κάτω από την 4η θέση, ανερχόμενη σε 50 ευρώ ανά αθλήτρια.
  6. Εάν η συμμετοχή στον αγώνα επιλογής προκύψει για λιγότερες από τέσσερις ομάδες, ο αγώνας θα διεξαχθεί με αυτές, ενώ αν υπάρξει μόνο μια ομάδα, η επιλογή θα γίνει από το ΔΣ της ΕΟΜ.
  7. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων επιλογής θα καθοριστούν με νεότερη ανακοίνωση, ανάλογα με τον αριθμό των ομάδων που θα δηλώσουν συμμετοχή. Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν το τριήμερο 26-28/01/24.
  8. Οι αγώνες,  θα διεξαχθούν με σύστημα απλού νοκ άουτ. Στις πρώτες συναντήσεις η πρώτη στην κατάταξη ομάδα θα αντιμετωπίσει την τέταρτη, ενώ οι άλλες δύο θα συναντηθούν μεταξύ τους. Οι δύο νικήτριες θα συναντηθούν μεταξύ τους για την ανακήρυξη της εθνικής ομάδας γυναικών. Η νικήτρια ομάδα θα αποτελεί την Α΄ Εθνική ομάδα γυναικών και η ηττημένη του τελικού  την Β΄ Εθνική ομάδα γυναικών.
  9. Πριν την έναρξη των αγώνων οι αθλήτριες όλων των ομάδων θα κληθούν να υπογράψουν δήλωση με τις υποχρεώσεις που θα προκύπτουν από τη συμμετοχή τους στους αγώνες επιλογής.
  10. Αμέσως μετά την ανακήρυξή τους τα μέλη της  εθνικής ομάδας γυναικών θα κληθούν να υπογράψουν δήλωση ότι θα συμμετάσχουν, εκπροσωπώντας τη χώρα μας, στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες 2024, άλλως θα αναπληρωθούν. Στη δήλωση αυτή θα περιλαμβάνονται και άλλες λεπτομέρειες σχετικές με τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν την επιλογή της ομάδας.
  11. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό ή σε περίπτωση που προκύψει έκτακτο πρόβλημα σε κάποιαν αθλήτρια ή ζεύγος της εθνικής ομάδας,  επιτροπή εκλεκτόρων, που θα ορίσει το ΔΣ της ΕΟΜ, θα συμπληρώσει την εθνική ομάδα με ζεύγος (όχι αθλήτρια) εγνωσμένης αξίας.
  12. Μετά τους αγώνες επιλογής  το ΔΣ της ΕΟΜ θα επιλέξει τον (την) αρχηγό της ομάδας.
  13. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνουν δεκτές εγγράφως στα γραφεία της ΕΟΜ έως την Πέμπτη 18/1/24.
  14. Άλλα στοιχεία των αγώνων όπως πρόγραμμα αγώνων, αριθμός διανομών, τόποι τέλεσης, μετάδοση από το ΒΒΟ κλπ. θα οριστούν με νεότερη ανακοίνωση και  με τους Ειδικούς κανονισμούς