Είναι ένας στρατηγικός αγώνας μεταξύ τεσσάρων παικτών!
Οι τέσσερις παίκτες κάθονται σ’ ένα τετράγωνο τραπέζι, ο ένας απέναντι από τον άλλον, διαμορφώνοντας ανά ζεύγος, μια συνεργατική ομάδα.
Διανέμεται μια τράπουλα των 52 φύλλων στους 4 παίκτες και όλοι κρατούν από 13 φύλλα, τα οποία θα τα παίξουν ένα – ένα. Κάθε παίκτης παίρνει δηλαδή από 13 χαρτιά.
Το παιχνίδι χωρίζεται σε δυο φάσεις, την αγορά συμβολαίου και το παίξιμο ή εκτέλεση.
Το παιχνίδι ξεκινά με τη διαδικασία της αγοράς, όπου ο κάθε παίκτης, με ειδικές κάρτες αγορών, δηλώνει στη σειρά του πόσα από τα φύλλα που κρατά πιστεύει ότι θα καταφέρει να κερδίσει μαζί με τον συμπαίκτη του.
Μέσω της αγοράς ο κάθε παίκτης προσπαθεί να περιγράψει και να μεταδώσει στον συμπαίκτη του τη δύναμη του χεριού του, ώστε να αποφασίσουν αν και τι συμβόλαιο θα αγοράσουν.
Οι κάρτες που χρησιμοποιεί ο κάθε παίκτης για να περιγράψει τη δύναμη του χεριού του, δηλαδή την αγορά, είναι ένας ειδικός κώδικας, μια παγκόσμια γλώσσα του μπριτζ με ορισμένο νόημα.
Οι πληροφορίες που δίνονται με αυτόν τον τρόπο οδηγούν το κάθε ζευγάρι σε συγκεκριμένα συμπεράσματα σχετικά με τη συνολική δύναμη του άξονά τους.
Το ζευγάρι που θα πλειοδοτήσει και θα ορίσει πόσα από τα φύλλα του θα κερδίσει, λέμε ότι όρισε το “τελικό συμβόλαιο” και θα προσπαθήσει να επιτευχθεί ο ελάχιστος αριθμός γυρών (λεβέ) που έχει δεσμευτεί με αυτό το συμβόλαιο, ενώ οι αντίπαλοι θα προσπαθήσουν να το εμποδίσουν.
Οι επιλογές σε ό,τι αφορά στον τρόπο παιχνιδιού είναι δύο: με ατού, για το οποίο καθορίζεται ένα συγκεκριμένο χρώμα, ή χωρίς ατού στο οποίο όλα τα χρώματα είναι ισοδύναμα.
Έτσι ξεκινάει η δεύτερη φάση, αυτή της εκτέλεσης. Στη συνέχεια, αφού έχει λήξει η διαδικασία αγοράς και έχει καθοριστεί το συμβόλαιο, το παιχνίδι ξεκινάει. Οι παίχτες ακολουθούν κατά σειρά το χρώμα (Σπαθί / Καρό / Κούπα / Πίκα ), που έπεσε Πρώτο σε κάθε λεβέ.
Αν δεν έχουν το χρώμα που έπεσε πρώτο, “κόβουν” με Ατού και αν δεν έχουν, ρίχνουν ένα άλλο φύλλο (ξεσκαρτάρισμα). Κερδίζει όποιος έχει το ισχυρότερο φύλλο με το χρώμα του Ατού ή του Πρώτου. Η σειρά δυναμικότητας των φύλλων από το ισχυρότερο προς το πιο αδύναμο είναι η εξής: A K Q J 10 9 8 7 6 5 4 3 2.
Κάθε λεβέ τελειώνει όταν στο τραπέζι πέσουν 4 φύλλα (παίξουν όλοι οι παίκτες). Ο παίκτης που θα κερδίσει την λεβέ, θα ρίξει πρώτος στην επόμενη. Συνηθίζεται (στο αγωνιστικό μπριτζ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση), οι παίκτες να μη φτιάχνουν στοίβες με τα κερδισμένα φύλλα, αλλά να τα τοποθετούν μπροστά τους γυρισμένα ανάποδα: κάθετα προς αυτούς αν είναι κερδισμένα ή οριζόντια αν είναι χαμένα.
Μόλις παιχτούν 13 λεβέ, υπολογίζονται οι πόντοι της κάθε ομάδας ανάλογα με την έκβαση της παρτίδας. Το παιχνίδι παίζεται δεξιόστροφα και το υψηλότερο φύλλο από τα τέσσερα κερδίζει, σε κάθε γύρο.
Το αποτέλεσμα βαθμολογείται με βάση τον αριθμό των λεβέ που έχουν κερδηθεί, το συμβόλαιο και το μπόνους που συνδέεται με αυτό και το επίπεδο βαθμών στο οποίο βρίσκεται το κάθε ζευγάρι.
Ποιο είναι όμως το ενδιαφέρον αυτού του παιχνιδιού σε σχέση με άλλα; Το μπριτζ είναι διασκεδαστικό, γεμάτο εκπλήξεις και ποτέ βαρετό. Δεν είναι μόνο να παίζεις καλά, αλλά να κατανοείς καλά τον άλλον!
Το μπριτζ θεωρείται άθλημα του μυαλού που ψυχαγωγεί και παράλληλα, κρατάει σε εγρήγορση τις δεξιότητες της στρατηγικής της συνεργατικότητας και της εξάσκησης της μνήμης.