Το Μπριτζ στην Ελλαδα

!
Στην Ελλάδα το μπριτζ πρωτοεμφανίστηκε στη δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα
Πριν το 1931
Tο μπριτζ παιζόταν σίγουρα πριν το 1931, με την μορφή του plafond bridge, πρόγονου του σύγχρονου contract bridge. Την ίδια εποχή εμφανίστηκαν και τα πρώτα βιβλία στην ελληνική γλώσσα με θέμα το bridge, ενώ, λίγο αργότερα, ήρθαν και οι πρώτες διεθνείς διακρίσεις με το ζεύγος Στέφανου Ζώτου-Πόπυς Λότου να κερδίζουν τον Φεβρουάριο του 1935 την πρώτη θέση στον διεθνή αγώνα Bridge Olympic Contest, ενώ στο 4ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων που έγινε την ίδια χρονιά στις Βρυξέλλες η ομάδα της Γαλλίας περιλάμβανε στην σύνθεση της δύο Έλληνες παίκτες, τους Εμμανουήλ Τουλουμάρη και Σοφοκλή Βενιζέλο.
Το 1964
Στις αρχές της δεκαετίας του 60 (1964) ιδρύθηκε το πρώτο σωματείο με αντικείμενο το αγωνιστικό μπριτζ ο Όμιλος Μπριτζ Αθηνών (ΟΜΑ), την επόμενη χρονιά ακολούθησε ο όμιλος Μπριτζ Κηφισιάς (ΟΜΚ) και κατόπιν ο Όμιλος Αντισφαίρισης Αθηνών, ίδρυσε τμήμα αγωνιστικού Μπριτζ.
Το 1965

Έτσι το 1965 τα τρία αυτά σωματεία προχώρησαν στην ίδρυση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ (ΕΟΜ), για να δημιουργηθεί το απαραίτητο συντονιστικό όργανο για θέματα του αγωνιστικού μπριτζ όπως, η διάδοση, η οργάνωση πανελληνίων πρωταθλημάτων, ο καταρτισμός της Εθνικής ομάδας, η εκπόνηση κανονισμών του αθλήματος, η δημιουργία επιτροπών όπως είναι διαιτησίας, εθνικών ομάδων, οργάνωσης αγώνων κ.λπ.

Πρώτος πρόεδρος της ΕΟΜ ανέλαβε ο εφοπλιστής Μάρκος Νομικός. Αμέσως ξεκίνησαν τα πανελλήνια πρωταθλήματα με πρώτο αυτό των ζευγών του 1965, όπου νικητές αναδείχθηκαν οι Γιαλιράκης-Καρλαύτης και την επόμενη χρονιά ακολούθησε το πανελλήνιο πρωτάθλημα ομάδων, με νικητές τους Γιαλιράκη-Καρλαύτη και ∆ελούκα - Κυριακίδη.

Το 1966
Οι Έλληνες αθλητές
συμμετέχουν πλέον στα
πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα
ανελλιπώς από το 1966.
Το 1971
Ζάππειο Μέγαρο
Σημαντικό γεγονός είναι η οργάνωση από την Ελλάδα το 1971 στο Ζάππειο Μέγαρο, της μεγαλύτερης Ευρωπαϊκής διοργάνωσης, του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων, με την συμμετοχή 22 ομάδων.
Το 1975

Σημαντικός σταθμός στην πορεία του μπριτζ είναι η αναγνώριση του ως πνευματικό άθλημα και η υπαγωγή του στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, που ολοκληρώθηκε το 1975 επί υπουργίας Γεωργίου Ράλλη που ήταν και αυτός μπριτζέρ.

Αμέσως μετά ξεκινούν τα πρώτα μαθήματα αρχαρίων στα πλαίσια της προσπάθειας διάδοσης σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, ενώ κάνει τα πρώτα δειλά βήματα και ο θεσμός του αμειβόμενου διαιτητή, που αναβαθμίζει την ποιότητα διεξαγωγής των αγώνων.

Το 1989 4η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωταθλήμα
Από τα μέσα της δεκαετίας του 80 συντελείται μια αληθινή κοσμογονία στο μπριτζ με διακρίσεις σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, όπως η 4η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 1989 στην Φινλανδία.
Το 1996
Αποκορύφωμα ήταν η ανάθεση της διοργάνωσης της 10ης Ολυμπιάδας Μπριτζ στην Ρόδο το 1996 με συμμετοχή πάνω από 2.000 αθλητών!
Από το 1997
Από το 1997 η ΕΟΜ στεγάζεται σε ιδιόκτητα γραφεία επί της οδού Φειδιππίδου 30 στους Αμπελόκηπους.
Μετά το 2010

Η ανάπτυξη και διάδοση του αθλήματος συνεχίζεται και με τις προσπάθειες της τότε διοίκησης λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις ιδιαίτερα μετά το 2010.

Ιδρύονται, ενισχύονται με εκπαιδευτές και αθλητικό υλικό δεκάδες νέα σωματεία, τόσο στις μεγάλες πόλεις αλλά ακόμη περισσότερο στην επαρχία με αποτέλεσμα να λειτουργούν σήμερα περισσότεροι από 30 σύλλογοι αγωνιστικού μπριτζ εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

1200 αθλητές!!!

Κάθε χρόνο η Ομοσπονδία διοργανώνει πανελλήνια πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών, για ζεύγη, μικτά ζεύγη, ομάδες κλπ. με κορυφαία διοργάνωση το διασυλλογικό πρωτάθλημα ομάδων που διεξάγεται κάθε Φθινόπωρο, με συμμετοχή άνω των 1.200 αθλητών.

Παράλληλα και ως συνέπεια της μεγάλης διάδοσης του αθλήματος διοργανώνονται κάθε χρόνο περιφερειακά πρωταθλήματα σε όλες σχεδόν της περιφέρειες της χώρας με συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών.