Στα μαθήματα μπριτζ, που πραγματοποιούνται σε κάθε σωματείο, οι νέοι παίκτες εφαρμόζουν την θεωρία παίζοντας μεταξύ τους επιλεγμένες εκπαιδευτικές διανομές.
Το “βάπτισμα”, όμως, στο αγωνιστικό μπριτζ, έρχεται με τη συμμετοχή τους σε ένα τουρνουά, όπου καλούνται χωρίς “σημειώσεις” να δώσουν τον πρώτο τους αγώνα. Με τη λήξη ενός αγώνα μπριτζ παρουσιάζεται η κατάταξη των αθλητών, με βάση κάποιο ποσοστό, που προκύπτει από το ειδικό πρόγραμμα αποτελεσμάτων της ΕΟΜ.
Ανάλογα με το πόσα ζευγάρια έπαιξαν μια διανομή (μοιρασμένη τράπουλα), η διανομή αυτή παίρνει έναν βαθμό ως άριστα (ΤΟΠ). Οι αθλητές λοιπόν συγκεντρώνουν βαθμούς σε κάθε διανομή, από το μηδέν μέχρι το άριστα, και από αυτούς τους βαθμούς προκύπτει το τελικό τους ποσοστό, που τους κατατάσσει.
Τα ταυτόχρονα τουρνουά, με ίδιες διανομές σε διαφορετικούς τόπους αγώνων, κάνουν το ποσοστό του κάθε αθλητή να αλλάζει, αφού αλλάζει και το ΤΟΠ της διανομής, καθώς οι αθλητές συγκρίνονται με ακόμη περισσότερα ζευγάρια.
Τα μαθητικά ταυτόχρονα τουρνουά διοργανώνονται από την ΕΟΜ, αφού οι μαθητές έχουν ολοκληρώσει έναν πρώτο κύκλο μαθημάτων με τις βασικές γνώσεις του μπριτζ.